Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Το κυκλοφορικό μας σύστημα (Η καρδιά)


ΘΕΩΡΕΙΑ ΤΟΥ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:    Το σύνολο των αιμοφόρων αγγείων και η καρδιά αποτελούν το κυκλοφορικό ή καρδιαγγειακό σύστημα.  
ΤΩΡΑ  ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ: Η καρδιά είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά του ανθρώπου. Βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος του θώρακα και αντλεί διαρκώς αίμα. Λειτουργεί δηλαδή σαν αντλία, χάρη στην οποία το αίμα κυκλοφορεί αδιάκοπα στον οργανισμό μας.Τα δύο επάνω ονομάζονται κόλποι και τα δύο κάτω κοιλίες.Οι κόλποι επικοινωνούν με τις κοιλίες με τις βαλβίδες,που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από τους κόλπους προς τις κοιλίες.
Οι δύο κόλποι βρίσκονται στο επάνω μέρος της καρδιάς και οι δύο κοιλίες στο κάτω μέρος.
Οι κόλποι επικοινωνούν με τις κοιλίες με τις βαλβίδες. Οι βαλβίδες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από τους κόλπους προς τις κοιλίες.
Κάθε «χτύπος» της καρδιάς αντιστοιχεί σε έναν καρδιακό παλμό.
Κάθε καρδιακός παλμός περιλαμβάνει τρία στάδια:
α) Στο πρώτο συστέλλονται οι κόλποι και το αίμα περνάει στις κοιλίες.
β) Στο δεύτερο συστέλλονται οι κοιλίες. Οι βαλβίδες είναι κλειστές και το αίμα δε μπορεί να περάσει πίσω στους κόλπους, οπότε φεύγει από την καρδιά. Ταυτόχρονα, οι κόλποι γεμίζουν πάλι με αίμα.
γ) Στο τρίτο στάδιο, που ονομάζεται καρδιακή παύλα, ο μυς της καρδιάς είναι χαλαρός. Είναι η στιγμή που η καρδιά ξεκουράζεται και το στάδιο αυτό διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.
Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να ακούσετε τον ήχο της καρδιάς.
Η συχνότητα του καρδιακού παλμού διαφέρει ανάλογα:
- με την ηλικία
- με την ένταση της σωματικής άσκησης
Οι καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα (σε κατάσταση ηρεμίας) είναι περίπου 80 σε ένα λεπτό.
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ:
Οι ειδικοί γιατροί, οι καρδιολόγοι, παρακολουθούν την καρδιά με μια ειδική εξέταση, το καρδιογράφημα.   Είναι μια απλή εξέταση, που δίνει όμως χρήσιμες πληροφορίες και γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών καλωδίων με βεντούζες στο σώμα, γύρω από την καρδιά. Η καρδιά είναι ένας μυς που διεγείρεται από ασθενή ηλεκτρικά σήματα. Αυτά αποτυπώνονται στο καρδιογράφημα. Για κάθε σύσπαση που κάνει ο μυς, σχηματίζεται και ένα αιχμηρό σημείο. Όταν η καρδιά λειτουργεί φυσιολογικά, τα αιχμηρά σημεία είναι ομοιόμορφα, στην αντίθετη περίπτωση αλλάζουν, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα.  

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Άγγελε που ασχολείσαι με τόσο σοβαρά θέματα!!!Με άγχωσες λίγο με την καρδιά σε λειτουργία...φαίνεται σε μια στιγμή να ζορίζεται...και φοβήθηκα ότι θα σταματήσει...ουφφφ!! Εντάξει... Χάρηκα που βρεθήκαμε, θα σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Φανή για τα καλά σας λόγια.Να πω οτι και εσεις κάνετε πολύ οραία έργα και τα θαυμάζω!!!
    Σας εύχομαι καλή συνέχια!!!!

    Θα σας παρακολουθώ.

    ΑΓΓΕΛΟΣ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ