Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ-Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ(2)

Γεια σας είμαι ο Άγγελος και σήμερα θα κάνουμε τη συνέχεια του προηγούμενου κεφαλαίου.
θυμάστε που σας είχα πει ότι από τον μαγνητισμό μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την παραγωγή ρεύματος στα εργοστάσια της ΔΕΗ.


Στα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. υπάρχουν τεράστιες γεννήτριες που μετατρέπουν διάφορες μορφές ενέργειας σε ηλεκτρική. Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με τη βοήθεια ενός στροβίλου, ο οποίος αναγκάζει το μαγνήτη της γεννήτριας να περιστραφεί. Στη συνέχεια το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρεται με τα καλώδια της Δ.Ε.Η. στα σπίτια και αλλού.
Ανάλογα με τον τρόπο που κινείται ο στρόβιλος, τα εργοστάσια διακρίνονται σε υδροηλεκτρικάθερμοηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες.

Στα θερμοηλεκτρικά ή ατμοηλεκτρικά, (όπως και στα πυρηνικά), η θερμότητα από την καύση του καύσιμου υλικού μετατρέπει το νερό σε ατμό. Ο ατμός περιστρέφει τον ατμοστρόβιλο και στη συνέχεια ο στρόβιλος εξαναγκάζει το μαγνήτη της γεννήτριας σε περιστροφή, με αποτέλεσμα τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματοςΣτα υδροηλεκτρικά το νερό πέφτει από το φράγμα με ορμή και περιστρέφει τον υδροστρόβιλο. Και αυτός πάλι με τη σειρά του περιστρέφει το μαγνήτη της γεννήτριας με το ίδιο αποτέλεσμα(παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος)
Στις ανεμογεννήτριες ο άνεμος είναι αυτός που περιστρέφει τα πτερύγια του ανεμοστρόβιλου που και αυτός πάλι κινεί τη γεννήτρια και παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα.


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.  ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΡΙΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ