Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ο αέρας που εισπνέουμε δυστυχώς είναι γεμάτος από μικρόβια, σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά, εισέρχονται στον οργανισμό μας και είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Γι΄αυτό, το αναπνευστικό σύστημα είναι εφοδιασμένο με κάποιους μηχανισμούς προστασίας. Είναι καλύτερο να εισπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα, αφού στη μύτη ο αέρας φιλτράρεται και υγραίνεται ενώ μικρές τρίχες και η βλέννα συγκρατούν τη σκόνη, τα μικρόβια και τα βλαβερά σωματίδια.
Ας δούμε τώρα μερικές συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε και κάποιες άλλες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε.
Το κάπνισμα πρώτα πρώτα είναι αυτό που θα πρέπει να το αποφύγουμε όσο γίνεται, αφού προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα και νικοτίνη, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μας και ιδίως στους πνεύμονες, κάθονται πάνω στις κυψελίδες και εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων.

 


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ!!!!!!!!!!!!

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των καπνιστών.

 • Τον ίδιο όμως κίνδυνο με τους καπνιστές παρουσιάζουν και οι παθητικοί καπνιστές, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που καπνίζει και εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου. Τι παρατηρείς στην παρακάτω εικόνα;Ας σχολιάστε τις παρακάτω εικόνες

  Διάβασε και εδώ ΚΛΙΚ  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνει επίσης το αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα παιδιών και ηλικιωμένων. Ιδιαίτερα οξύ παρουσιάζεται το πρόβλημα στις σύγχρονες μεγάλες πόλεις εκεί που οι ρύποι από καυσαέρια αυτοκινήτων και βιομηχανιών βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε επικίνδυνο βαθμό και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.
  • Αντίθετα, οι εκδρομές στην εξοχή, η συχνή άσκηση και η καλή διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος.

  • Επίσης ο αερισμός των χώρων που μένουμε, δωματίων, αιθουσών σχολείου και άλλων χώρων που μαζεύονται πολλά άτομα, επιβάλλεται. Έχει διαπιστωθεί ότι η σκόνη, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα με πιο συχνή το άσθμα. Το άσθμα προκαλείται όταν για διάφορους λόγους στενεύουν οι βρόγχοι και ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό των πνευμόνων και να φτάσει στις κυψελίδες. Τότε προκαλείται δύσπνοια, βήχας και αναπνοή με "σφύριγμα". Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα χρησιμοποιούν ένα ειδικό σπρέι με ειδικό φάρμακο για την καταπολέμησή του.  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ