Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ(1)

Γεια σας σήμερα θα κάνουμε μια καινούρια ενότητα στα Φυσικά το ΦΩΣ και συκγεκριμένα την 
ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.


Μάθαμε πέρσι ότι όταν το φως συναντά μια λεία επιφάνεια ανακλάτε ενώ όταν συναντά μια τραχιά επιφάνεια διαχέετε.Επίσης όταν συναντά μια σκουρόχρωμη επιφάνεια,μεγάλο μέρος του απορροφάται.


Τι θα γίνει όμως αν πέσει σε ένα διαφανές σώμα π.χ. όταν πέφτει στην επιφάνεια ενός υγρού ή ενός γυαλιού;

                                   Δείτε τις παρακάτω εικόνες.Πως φαίνεται το μολύβι και το καλαμάκι;
                                                                   Σας φαίνεται κάτι παράξενο;








                                       Πράγματι,τα αντικείμενα φαίνονται κομμένα.






Βέβαια μόνο ένα μέρος αλλάζει πορεία αφού το υπόλοιπο ανακλάται.Η διάθλαση του φωτός οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το φως περνά από ένα διαφανές σώμα σε ένα άλλο,αλλάζει η ταχύτητα διάδοσης του. Αυτή η  αλλαγή στην ταχύτητα διάδοσης του προκαλεί και την αλλαγή 
της πορείας του φωτός.


                                                            
κάντε  ΚΛΙΚ  για να πειραματιστείτε (προσομοίωση διάθλασης)


Πειραματιστείτε και δέστε την διάθλαση του φωτός με διάφορα μέσα.Προσέξτε σε ποια θέση πρέπει να είναι ο φακός,για να μη δημιουργηθεί διάθλαση  ΚΛΙΚ


Στο φαινόμενο της διάθλασης οφείλετε ότι όταν κοιτάμε μέσα σε μια πισίνα νομίζουμε ότι ο πυθμένας της είναι πιο ψηλά από το πραγματικό βάθος της, δηλαδή είναι πιο ρηχή.






Στο ίδιο φαινόμενο οφείλετε και το φαινομενικό (σπάσιμο) στο καλαμάκι και στο μολύβι, που είδατε στις παραπάνω εικόνες





Επίσης ψάρια που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα,φαίνονται πιο ψηλά από ότι πραγματικά είναι.Τώρα μπορείτε να καταλάβετε ότι τα πουλιά για να πιάνουν τα ψάρια,καταλαβαίνουν και υπολογίζουν την διάθλαση του φωτός στο νερό....




Μάθετε για την διάθλαση,δείτε μερικά παραδείγματα και κάντε εξάσκηση. ΚΛΙΚ
(SKOLL.GR)



Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ασκήσεις αυτοαξιολόγησης Κεφαλαίου

Ασκήσεις αυτοαξιολόγησης Κεφαλαίου


Unity Web Player | WebPlayer




Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ-Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ(2)

Γεια σας είμαι ο Άγγελος και σήμερα θα κάνουμε τη συνέχεια του προηγούμενου κεφαλαίου.
θυμάστε που σας είχα πει ότι από τον μαγνητισμό μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την παραγωγή ρεύματος στα εργοστάσια της ΔΕΗ.


Στα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. υπάρχουν τεράστιες γεννήτριες που μετατρέπουν διάφορες μορφές ενέργειας σε ηλεκτρική. Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με τη βοήθεια ενός στροβίλου, ο οποίος αναγκάζει το μαγνήτη της γεννήτριας να περιστραφεί. Στη συνέχεια το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρεται με τα καλώδια της Δ.Ε.Η. στα σπίτια και αλλού.
Ανάλογα με τον τρόπο που κινείται ο στρόβιλος, τα εργοστάσια διακρίνονται σε υδροηλεκτρικάθερμοηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες.

Στα θερμοηλεκτρικά ή ατμοηλεκτρικά, (όπως και στα πυρηνικά), η θερμότητα από την καύση του καύσιμου υλικού μετατρέπει το νερό σε ατμό. Ο ατμός περιστρέφει τον ατμοστρόβιλο και στη συνέχεια ο στρόβιλος εξαναγκάζει το μαγνήτη της γεννήτριας σε περιστροφή, με αποτέλεσμα τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος



Στα υδροηλεκτρικά το νερό πέφτει από το φράγμα με ορμή και περιστρέφει τον υδροστρόβιλο. Και αυτός πάλι με τη σειρά του περιστρέφει το μαγνήτη της γεννήτριας με το ίδιο αποτέλεσμα(παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος)
















Στις ανεμογεννήτριες ο άνεμος είναι αυτός που περιστρέφει τα πτερύγια του ανεμοστρόβιλου που και αυτός πάλι κινεί τη γεννήτρια και παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα.






ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.  ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΡΙΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗΣ.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ-Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ(1)


Γεια σας  το όνομα μου είναι Άγγελος και σήμερα θα μάθουμε ένα καινούριο μάθημα ότι από τον μαγνητισμό παράγεται και ηλεκτρισμός.Πριν όμως ξεκινήσουμε το ταξίδι μας θα ήθελε να σας ευχηθώ καλό μήνα και να είστε πάντα ευτυχισμένοι.


Αναρωτηθήκατε ποτέ πως γίνετε να παράγουμε ηλεκτρισμό από τον μαγνητισμό ;



Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να καταλάβετε πως γίνεται και ποιος το ανακάλυψε;


Λίγα χρόνια μετά τις παρατηρήσεις του Hans Christian Oersted το 1820, ο οποίος απέδειξε ότι ένας αγωγός αποκτά μαγνητικές ιδιότητες, όταν ρέει μέσα του ρεύμα, οι Michael Faraday και Joseph Henry, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, απέδειξαν ότι συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι ένας μαγνήτης που περιστρέφεται μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ανακάλυψη αυτή στηρίζεται η λειτουργία των γεννητριών, των συσκευών στις οποίες η περιστροφή ενός μαγνήτη τοποθετημένου μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.



Τώρα που το διαβάσατε καταλάβατε ότι ο μαγνητισμός είναι απαραίτητος για την καθημερινή μας ζωή.Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια ποδήλατα στην αγορά που τα αγοράζεις με φωτάκι.Η εξήγηση του πως μπορεί και ανάβει είναι απλή.Στις ρόδες του ποδήλατο υπάρχει μία ηλεκτρογεννήτρια που όταν τρέχουμε αυτή γυρίζει και μαζί γυρίζει και το μαγνητάκι που υπάρχει μέσα της έτσι με την κίνηση του μαγνήτη γύρω από ένα πηνίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και μεταδίδεται στο φωτάκι για να ανάψει.




















Εκτός από το φωτάκι του ποδηλάτου χρησιμοποιούμε τον μαγνητισμό και σε βένζηνοκινητίρες,σε πετρελαιοκινητήρες και για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα για την καθημερινή μας ζωή ΔΕΗ.



Στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια η περιστροφή γίνεται από μεγάλους κινητήρες που λειτουργούν με πετρέλαιο ή λιγνίτη, ενώ στα υδροηλεκτρικά χάρη στο νερό που πέφτει ορμητικά σε υδροστρόβιλους. 




Η ηλεκτρογεννήτρια είναι συσκευή με την οποία μετατρέπουμε ενέργεια διαφόρων μορφών σε ηλεκτρική. Η λειτουργία και αυτής στηρίζεται στην περιστροφή ενός μόνιμου μαγνήτη, που βρίσκεται μέσα στο πηνίο της γεννήτριας. H γεννήτρια δεν παράγει ηλεκτρόνια, αλλά αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που υπάρχουν στον αγωγό να κινηθούν όλα προς την ίδια κατεύθυνση.





φορητή ηλεκτρογεννήτρια



Προσομοίωση ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

...και λίγο γέλιο


Δείτε το βίντεο του μαθήματος Εικόνα






Γεννήτρια



Κλικ για εκτέλεση