Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ο αέρας που εισπνέουμε δυστυχώς είναι γεμάτος από μικρόβια, σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά, εισέρχονται στον οργανισμό μας και είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Γι΄αυτό, το αναπνευστικό σύστημα είναι εφοδιασμένο με κάποιους μηχανισμούς προστασίας. Είναι καλύτερο να εισπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα, αφού στη μύτη ο αέρας φιλτράρεται και υγραίνεται ενώ μικρές τρίχες και η βλέννα συγκρατούν τη σκόνη, τα μικρόβια και τα βλαβερά σωματίδια.
Ας δούμε τώρα μερικές συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε και κάποιες άλλες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε.




Το κάπνισμα πρώτα πρώτα είναι αυτό που θα πρέπει να το αποφύγουμε όσο γίνεται, αφού προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία μας.




Συγκεκριμένα ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα και νικοτίνη, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μας και ιδίως στους πνεύμονες, κάθονται πάνω στις κυψελίδες και εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων.

 


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ!!!!!!!!!!!!





Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των καπνιστών.





  • Τον ίδιο όμως κίνδυνο με τους καπνιστές παρουσιάζουν και οι παθητικοί καπνιστές, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που καπνίζει και εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου. Τι παρατηρείς στην παρακάτω εικόνα;



Ας σχολιάστε τις παρακάτω εικόνες





    Διάβασε και εδώ ΚΛΙΚ



    • Η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνει επίσης το αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα παιδιών και ηλικιωμένων. Ιδιαίτερα οξύ παρουσιάζεται το πρόβλημα στις σύγχρονες μεγάλες πόλεις εκεί που οι ρύποι από καυσαέρια αυτοκινήτων και βιομηχανιών βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε επικίνδυνο βαθμό και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.




    • Αντίθετα, οι εκδρομές στην εξοχή, η συχνή άσκηση και η καλή διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος.

    • Επίσης ο αερισμός των χώρων που μένουμε, δωματίων, αιθουσών σχολείου και άλλων χώρων που μαζεύονται πολλά άτομα, επιβάλλεται. Έχει διαπιστωθεί ότι η σκόνη, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα με πιο συχνή το άσθμα. Το άσθμα προκαλείται όταν για διάφορους λόγους στενεύουν οι βρόγχοι και ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό των πνευμόνων και να φτάσει στις κυψελίδες. Τότε προκαλείται δύσπνοια, βήχας και αναπνοή με "σφύριγμα". Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα χρησιμοποιούν ένα ειδικό σπρέι με ειδικό φάρμακο για την καταπολέμησή του.



    Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

    ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ (Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ)

     ΘΕΩΡΕΙΑ:
    ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ:       Ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη(ρινική κοιλότητα) ή το στόμα(στοματική κοιλότητα) και στη συνέχεια μεταφέρεται στο λάρυγγα και στην τραχεία. Η τραχεία καταλήγει στους δύο βρόγχους, που βρίσκονται στους πνεύμονες.   
    Οι βρόγχοι διακλαδίζονται σε μικρότερους βρόγχους και σχηματίζουν το βρογχικό δέντρο. ΚΛΙΚ Στα άκρα του βρογχικού δέντρου υπάρχουν οι κυψελίδες, που μοιάζουν με μικρούς σάκους και περιβάλλονται από πολλά και λεπτά αιμοφόρα αγγεία. Από αυτά το αίμα μεταφέρεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού.     Η αναπνευστική διαδικασία είναι αυτόματη, δηλαδή γίνεται χωρίς την επέμβασή μας, χάρη σε νευρικά κέντρα που στέλνουν ερεθίσματα στους αναπνευστικούς μύες.Ο αέρας που εισπνέουμε είναι πλούσιος σε οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται με το αίμα σε όλο τον οργανισμό και χρησιμεύει για την καύση των θρεπτικών ουσιών. Με την καύση απελευθερώνεται ενέργεια, που χρειάζεται για τις λειτουργίες του οργανισμού και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που μεταφέρεται πάλι στις κυψελίδες και αποβάλλεται στον αέρα που εκπνέουμε. Αυτή η ανταλλαγή αερίων είναι από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΠΩΣ ΛΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ:    
     
    Όταν τρώμε δε μιλάμε!!! Ο λάρυγγας βρίσκεται μπροστά από τον οισοφάγο και όταν καταπίνουμε κλείνει με την επιγλωττίδα και μεταφέρεται η τροφή στον οισοφάγο. Όταν όμως μιλάμε ενώ τρώμε, ο λάρυγγας μένει ανοιχτός για να βγαίνει αέρας και τότε υπάρχει κίνδυνος να περάσει τροφή στο λάρυγγα και να πνιγούμε!

    Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

    ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ


    Σε κάθε οικοσύστημα κάθε οργανισμός επηρεάζει τους άλλους και επηρεάζεται από αυτούς. Όταν εμφανιστούν διαταραχές σε ένα οικοσύστημα, αυτό προσπαθεί να τις εξισορροπήσει με τους "μηχανισμούς" του. Αν δεν τα καταφέρει, καταστρέφονται πολλά είδη φυτών και εξαφανίζονται πολλά είδη ζώων.
    Αν για παράδειγμα μειωθεί ο αρι
    θμός των βατράχων μιας περιοχής, τότε θα αυξηθούν οι ακρίδες, που με τη σειρά τους θα καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των ζώων που τρώνε τους βατράχους.ΚΛΙΚ ΕΔΩ παίξτε και κατανόηστε πως εξισορροπεί η φύση

    Οι
    παρεμβάσεις του ανθρώπου στο οικοσύστημα ήταν δυστυχώς καταστροφικές εξαιτίας:


    • της ανεξέλεγκτης υλοτομίας

    • των πυρκαγιών που καίνε τα δάση

    • της μόλυνσης του νερού των λιμνών, των ποταμών και των θαλασσών

    • του ανεξέλεγκτου κυνηγιού και του ψαρέματος

    • της ρύπανσης της ατμόσφαιρας

    • της χρήσης βλαβερών ουσιών (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα)

    Έτσι δημιουργήθηκαν μεγάλα οικολογικά προβλήματα στον πλανήτη, που είναι:

    • η αύξηση της θερμοκρασίας της γης (φαινόμενο του θερμοκηπίου)
    • η καταστροφή του όζοντος (Ο3), που μας προφυλάσσει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου (τρύπα του όζοντος)
    • οι πυρκαγιές
    • η μόλυνση των υδάτων
    • η καταστροφή του Αμαζονίου, που είναι ο πνεύμονας της Γης και βοηθά στη διατήρηση της κλιματολογικής ισορροπίας στον πλανήτη.

    Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται ζωηρά για τα οικοσυστήματα και έχει πάρει μέτρα για να μειώσει τις αρνητικές του παρεμβάσεις.



    " Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός", αναφέρεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας, δείχνοντας το ενδιαφέρον της πολιτείας για την προστασία του.

    Στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί 10 εθνικοί δρυμοί, για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής μας .
    Οι 10 εθνικοί δρυμοί είναι:

    • στον Όλυμπο
    • στην Οίτη
    • στον Παρνασσό
    • στην Πίνδο
    • στην Πάρνηθα
    • στον Αίνο (Κεφαλονιά)
    • στο φαράγγι Βίκου - Αώου
    • στις Πρέσπες
    • στο φαράγγι της Σαμαριάς
    • στο Σούνιο

    Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τους εθνικούς δρυμούς μας


    Έχουν ανακηρυχτεί προστατευόμενα είδη, ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (όπως η καφέ αρκούδα).








    Τέλος προστατεύονται και οι ελληνικοί υγροβιότοποι με τη συνθήκη Ramsar.
    R1. Δέλτα Έβρου

    R2. Λίμνη Ισμαρίδα και λιμνοθάλασσες Ροδόπης (παλιότερη ονομασία: Λίμνη Μητρικού και σύμπλεγμα λιμνών)

    R3. Λίμνη Βιστονίδα και Πόρτο Λάγος

    R4. Δέλτα Νέστου

    R5.Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια (Λαγκαδά)

    R6. Τεχνητή λίμνη Κερκίνη

    R7. Δέλτα ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους Πιερίας

    R8. Λίμνη Μικρή Πρέσπα

    R9. Αμβρακικός κόλπος

    R10. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
    R11. Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και δάσος Στροφυλιάς.





    ΚΛΙΚ ΕΔΩ παιχνίδι, φτιάξτε τη δική σας τροφική αλυσίδα

    Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

    ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα)




    ΘΕΩΡΙΑ:


    ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ:Ονομάζουμε το σύνολο των βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων μιας περιοχής που διαρκώς αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.



    ΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:Είναι αυτά που καθορίζονται από το είδος και το πλήθος των ζωντανών οργανισμών μιας περιοχής.



    ΑΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:Είναι οι παράγοντες,όπως η ηλιοφάνεια,οι βροχοπτώσεις,το είδος του εδάφους,οι άνεμοι και η θερμοκρασία μιας περιοχής.


    ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ:Απεικονίζει την τροφική σχέση ανάμεσα σ' ένα φυτοφάγο ζώο και σ' ένα σαρκοφάγο ζώο.


    ΤΟ ΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ:Απεικονίζει τις τροφικές σχέσεις στη φύση οι οποίες είναι πιο πολύπλοκες απ' ότι δείχνουν οι τροφικές αλυσίδες.








    Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

    Καλή Χρονιά!


    Έυχομαι σε όλο τον κόσμο να έχει ένα τυχερό και δημιουργικό χρόνο με ότι επιθυμεί!!!



                                                                
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!




     



                                                                    ΑΓΓΕΛΟΣ Κ.